Artikkeleita, matkakertomuksia ym....

Grand Canaria                                                   Venesukelluksia

Grand Canaria                                                   Sukellusmatka

DYK lehti suomennos                                        Rakennussukeltajaksi

DYK lehti suomennos                                        Matkakertomus Kristiansand

MUUTA MIELENKIINTOISTA:

                                                                            Kalataudit 

Kuivapuvunkorjaus DUI                                      DUI kuivapukuhuoltomanuaali

 

Sukelluskoulutus manuaaleja:

Suomen urheilusukeltajien liiton                          Jääsukellusmanuaali 

Kanadan puolustusvoimien                                 Taistelusukeltajamanuaali

Kimin "kuivapukusukellus manuaali"                   Kuivapukusukeltamisen taito

 Joidenkin varusteiden käyttökokemuksia vuosien varrelta.....

Neopreenisormikkaat

Käyttökokemuksia muutamasta erityyppisestä neopreenisormikkaasta 

Sormikkaat.pdf Sormikkaat.pdf
Size : 852.97 Kb
Type : pdf

Kumiräpylät

Markkinoilla löytyy useita samantapaisia kumiräpylöitä. Päätimme siis ottaa selville onko näissä muitakin eroja kuin pelkkä hinta.

Jetfinit.pdf Jetfinit.pdf
Size : 206.279 Kb
Type : pdf

 Mares Power Plania "uutuus" kumiräpylä

Mares on lanseerannut uuden kokokumiräpylän, jolla pyritään lähestymään tekniikka, ja virkistys sukeltajia jotka arvostavat kumiräpylöiden ominaisuuksia. Onko tästä sitten varteenotettava kilpaijlia Scubapro Jetfinneille? Siihen en ota kantaa, mutta mitä nyt noita olen hipplannut kaupassa, niin ne vaikuttavat kyllä ihan "aidolta" tavaralta.

Pistetään tähän heti perään kurriositeetin vuoksi vielä NAVY CHAMPION.it

Tämä taitaa olla sen verran vanha ja harvinainen merkki joten veikkaan että varsinkin nuorempi sukupolvi ei ole kauheasti näihin törmännyt? Itse löysin räpylät erään sukellusliikkeen tarjouskorista vuonna 2000, ja hinta oli jotakin ihan olematonta. Räpylöissä oli kyllä muutama murtuma, mutta ostin ne kuitenkin ihan keräilymielessä. Korjasin murtumat kaksikompponenttiliimalla ja hyvin ovat ainakin tähän asti kestänyt!

Räpylä on hyvin "huomaamaton" ja tottelee hyvin. Nyt kun olen taas alkanut käyttämään näitä rinnakkain Jetfinsien kanssa, täytyy todeta että nämä ovat oikeastaan ihan pirun hyvät räpylät! kesti vain kolmetoista vuotta sisäistää se tosiasia että on niitä muitakin hyviä räpylöitä kuin "jetarit"

Sääli ettei näitä enää valmistetaan, ainakaan minun tietääkseni?

SAN-O-SUB Extrair

Tähän tulen päivittämään tietoja meneillään olevan                  SAN-O-SUB.in ExtrAir.in testistä.


Laitetta oli tarkoitus saada kenttätestiin jo kesänä 2010, mutta teknisen ongelman takia homma jäi kesken. (vuoto)

ExtrAir on tarkoitettu henkilökohtaiseksi varailmanlähteeksi ilmalopputilanteiden varalle. Sopii kysyä että mistä otetaan seuraava hengenveto kun ilma loppuu eikä sukellusparia näy missään. Kevyet sukellukset kun luovat ainakin joskus sellaisen valheellisen turvallisuuden tunteen että "mitä tässä nyt voisi sattua"? Aika kuluu nopeasti kun on hauskaa, on tapana sanoa.

Alustavien kenttätestien perusteella laite soveltuisi hyvin juuri itseensä pelastamiseen silloin kun toimitaan suoranousurajojen puitteessa. Extrair.in turvautuen päästään turvallisemmin pinnalle, kun saa tarvittavat henkäykset matkan aikana pinnalle.

Käyttäjäkunta voisi olla esim. hylkytutkijat, valokuvaajat, tai työtehtävissä olevat sukeltajat. Näissä tehtävissä ollaan yleensä kaukana sukellusparista, ja aika kuluu huomaamatta.

Mutta palataan aiheeseen kesällä 2011. Ehkä markkinoille on jo silloin saapunut jopa uusi versio?

15pv elokuu 2011

Testi on nyt edennyt siihen vaiheeseen että toimitan laitteen takaisin maahantuojalle heidän pyynnöstä. Laitteessa on ollut pieni vuoto joka tehdas ei ole saannut kuriin! Maahantuoja ja jälleenmyyjä ovat tehneet kaikkeensa ja heitä ei voi kuin kiittää hyvästä yhteistyöstä. Näyttää kuitenkin siltä että "Italian pojat" eivät ole kiinnostuneita palvelemaan asiakkaitaan?
Laitteen kenttäkelpoisuus on myöskin kyseenalainen, sillä laitteen osittainen purkaminen esim. kuivatuksen yhteydessä vaatisi yhden o-renkaan ja yhden kuparitiivisteen uusimista joka kerta. Näitä ei löydy jokaisesta kaupasta. Myös laitteen huolto ja varaosien saanti ei ole tietääkseni järjestetty valmistajan toimesta. Eli laitteen turvallinen käyttöikä olisi erittäin lyhyt ilman tarvittavaa huoltoa ja varaosapalvelua.

Sääli, koskan tällaisella laitteella olisi varmasti oma käyttäjäkuntansa.


10.07.2013  Tuunattu ilmasäiliö.

Joka toisella sukeltajalla on varmasti joskus käynyt mielessä että voisiko paineilmasäiliön tylsä keltainen väri vaihtaa johonkin pirteämpään ja yksilöllisempään väriin. Tai saisiko siihen esim. painettua jokin kuva tai kuosi?

Helpoin tapa on kääntyä autoteippaamon puolelle ja pyytää heitä tulostamaan haluttu aihe tarralle. Korkealaatuinen laminoitu tarrakalvo kestää se paineilmasäiliössä monta vuotta. Se on myös kohtuullisen helppo poistaa sitten kun se aika koittaa.

Hintoja voi tiedustella alan liikkeistä, mutta alvi 0, ja laminoituna pitäisi hinnan pyöriä siinä 50-100€ / neliömetri. Neliömetriin mahtuu kuitenkin aika monta säiliötarraa.Itse kalvotin yhden omista pulloista parisen vuotta sitten ja se on kestänyt varsin hyvin. 

Kalvottamalla säiliötä saadaan parempi suojaa naarmuja vastaan. Samalla saadaan personaalinen säiliö jota joko kahdehtitaan, tai sitten pilkataan. Kannattaa tietysti miettiä sitäkin seikkaa, että onko keltainen väri kuitenkin hyvä huomioväri. Viereisen kuvan kalasuomukuosi ei ainakaan helpota etsintöjä jos pullo ja sen omistaja sattuisi katoamaan.

Kun se aika koittaa että tarrasta haluaa luopua niin sen irroittaminen käy parhaitten kuumailmapistoolia apua käyttäen. Tai sitten seisotetaan säiliöta kuumassa vedessä ennen teipinpoistoa. ( ei alumiinisäiliö )

 

 

Coltri MCH6  henkilökohtainen paineilmakompressori

Kun sukelletaan kesämökillä, veneestä käsin , tai kun ollan sukellusleirillä, niin oma paineilmakompressori helpottaa elämää melkoisesti.

Ennsimmäinen kysymys on että säästääkö rahaa?

Jos laskee mukaan paineilma-kompressorin, ylläpitokuluihin myös hankintahinta, niin silloin se rahallinen säästö saattaa kyllä olla vaikeata saavuttaa ainakin lyhessä ajassa? Mutta jos  laskee että kompressori on käytössä kymmenen vuoden ajan, niin silloin voidaan laskea että vuotuiset kulut pyörivät siinä 300-400 € summassa per vuosi. Sillä rahalla saa keskimäärin noin 50 täyttökertaa, mikäli käy täyttämässä paineilmasäiliöt kaupallisessa sukellus-keskuksessa. Jos kaksi sukeltajaa käyttää samaa kompressoria niin silloin puhutaan enää vain 25 täyttöä sukeltaja kohden saavuttaaksemme kannattavuusrajan. Tämä sukellusmäärä saavutetaan helposti jo kesäkuukausien aikana.

Itselleni tuli hankinta eteen syystä että harrastan pääsääntöisesti sukeltamista kesämökkimme edustalla. Mökiltä kun lähdetään täyttämään säiliöitä, niin aikaa menee kokonaisen päivän verran. Ja vaikka itsellä olisi ilmaa, mutta entä sitten sukelluspareilla? Eli oma kompressori mahdollistaa sen että voin sukeltaa rajattomasti ja silloin kun haluan.

 Kompressorille pitää tietysti olla oma paikka mihin sen saa lukittua ja piiloon varkailta. Paikka missä sitä käytetään pitää myöskin olla sellainen että se ei häiritse muita lomanviettäjiä. Naapurit eivät välttämättä pidä siitä että kompura pörisee tunnista toiseen tyynenä suviiltana.

Paineilmakopressoreita on saatvissa joko polttomottorilla tai sähkömoottorilla. Se että kumman valitsee riippuu siitä että aiotaanko käyttää kompressoria myös sähköverkon ulkopuolella. Sähkömottori on kuitenkin ehkä varteenotettavampi vaihtoehto silloin jos verkkosähköä on saatavilla.

Mihin pikkucoltrin kapasiteetti riittää? N.100 litraa minuutissa tuottava kompressori riittää mainiosti kahden sukeltajan päivittäiseen tarpeeseen. Jos sukeltajia on useampia niin saa varautua siihen että täyttötalkoot alkavat venymään pitkiksi. Jos kaksi sukeltajaa kuluttaa päivän aikan kymmenen litran säiliöistä 2x 200 baria, niin täytettäväksi tulee n.8 kuutiota kaasua. Tämän ilmamääärän täyttämiseksi kuluu aikaa n.1t. 20 min. Ei kuulosta paljolta mutta kun täyttöprosessi vaatii kuitenkin jonkin asteista läsnäoloa, niin aika saattaa käydä pitkäksi. Mutta jos vaihdetaan miehitystä silloin tällöin niin kyllä Coltrilla pystyy täyttämään isompiakin määriä säiliöitä yhden illan aikana.

Pikkucoltrin etu on kohtuullinen hankitahinta ja kuljetettavuus. Terve mies kantaa kompressoria ja nostaa sen myös yksin veneeseen tai autoon. Kestääkö “Pikku Coltri” käytössä? Tähän en osaa vastata yksiselitteisesti. Oma Coltrini on nyt ollut seitsemän vuotta käytössä, ja sinä aikana se on seissyt kesät talvet rantaliiterissaä. Paineet on edelleen kunnossa ja kompressoriosa sekä moottori nakuttaa moitteettomasti.Vuosihuollon lisäksi ( öljyt ja suodatin) en ole tarvinnut vaihtaa muuta kuin kondenssivedenpoistoventtiilien tiivisteet (2x5€) ja vetohihnan. Öljyjen ja ilmasuodattimen hinnaksi tulee noin 50€. Tiedän tapauksen missä kompura on seissyt toistakymmentä vuotta laivan kannella vain vanerilaatikko säänsuojana. Siitä huolimatta se on palvellut käyttäjiään uskollisesti kaikki nämä vuodet.

Vanha sanonta että: älä rääkkää kylmää konetta, äläkä sammuta kuumaa konetta, pitää varmasti paikkaansa myös silloin kun toimitaan paineilmakompressorien parissa. Säännöllinen huolto, korkealaatuiset voiteluaineet ja riittävän usein suoritettu kondenssiveden tyhjennys, pitävät kompuran hyvässä iskussa.

 Hyvä ja halpa SUKELLUSPUUKKO

Ainakin ennenwanhaa oli tapana hankkia ensimmäiseksi sukellusvarusteeksi sukelluspuukko. Sukelluspuukoksi kelpasi vain 40 cm mittainen aito scubapro joka painaa  toista kiloa. Puukko oli merkki siitä että sen omistaja oli sukeltaja, eli jonkunlainen "miehisyyden jatke"?

Ajat muuttuvat ja tänä päivänä puukko on lähinnä turvaväline. Sukellusurani alkuvuosina hankin jos jonkinmoisia puukoja, niin kuin yleensä on tapana tehdä. Totesin kuitenkin että nämä sukelluspuukot eivät ole niin teräviä kuin pitäsivät olla! Syynsä kai siihenkin on, mutta testattuani useita erimallisia puukkoja tulin siihen lopputulokseen että vain harva sukelluspuukko kykenee katkaisemaan 5mm paksuista nailonköyttä yhdellä huitaisulla!

Tässä testissä näyttivät "nikkaroiintipuukot" kyntensä. Koska jokaisessa työkalukaupassa on puukkoja, valikoimasta löytyy varmasti myös sukelluskäyttöön sopivia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja puukkoja. Hinta on yleensä vain noin kympin luokkaa.

Tuppeen pitää vain asentaa remmit nilkkakiinnitystä varten. Tupen alaosaan on tätä varten liimattava jonkinlainen lenkki. Vaikka terä on tehty ruostumattomasta teräksestä niin se ei silti estä 100%  terää syöpymästä. Siksi teräpintaan kannattaa sivellä ohueesti esim. silikonirasvaa ainakin kerran vuodessa.

Minulle pukko on turvaväline jota käytän vain todelliseen tarpeeseen. Kun puukko aikanaan tylsistyy on sen vaihtaminen halpaa. Kun ostaa samanlaisen puukon, ei tarvitse käydä tekemään uutta tuppea. Ja vanhasta puukosta saa vielä kelvollisen työpuukon.

Käytössäni oleva puukkotuppi on palvellut toistakymmentä vuotta, eikä puukko ole kertaakaan pudonnut tupesta sukelluksen aikana. Itse puukoja on vaihdettu lähes joka toinen vuosi.

(Pari viikkoa tämän kirjoituksen jälkeen tupesta irtosi toinen lenkki, hallitsemattoman veteenmenon seurauksena! No palveli se sentään toistakymmentä vuotta! Nyt on sitten uusi samanlainen tuppi käytössä.)

Sukeltajan ja vesilläliikkujan puhelin  SAMSUNG XCOVER 271 

Olen vuosien varrella  omistanut monenlaista kännykkää. On ollut kaikkea Motorolan "banaanin" ja Nokian hiplauspuhelinten välillä. Yksi yhteinen tekijä niissä on aina ollut, että minulla ne menee rikki juuri silloin kun niitä eniten tarvitaan. Jos ne eivät mene rikki niin sitten ne putoavat mereen. Joko yksin tai sitten omistajansa kanssa kimpassa. Koska pidän puhelinta aina taskussa, niin näyttö naarmuntuu jo yhdessä vuodessa melkein käyttökelvottomaksi. Taskussa kännykän sisäosiin keräntyy myös metalli ja muovipölyä ja puhelin menee mykäksi.

Asiaan piti saada muutos! Pari vuotta sitten ostin Xcoverin joka on osoittautunut pölyn ja vedenkestäväksi. Puhelinta on uitettu useamman kerran noin metrin syvydessä ilman että se olisi  tykännyt kyttyrää. Kolmas ja viimeinen sukellus 2,5 metriin oli kuitenkin liika.  Puhelin oli muuten kunnossa sukelluksen jälkeen, mutta mikrofoni ja kaiutin lakkasi toimimasta. Tästä v-ttuuntuneena menin välittömästi ostamaan uuden samanlaisen. Olihan puhelin minulle jo entuudesta tuttu, ja inhoan yli kaiken opetella uuden puhelimen käyttöä! 

Pari viikkoa hukkumisen jälkeen otin vanhan puhelimen esille  ja totesin että nyt se tietysti toimii kun uusi on jo hankittu tilalle? Ja niinhän se teki. Puhelin oli kuivunut. Mainittakoon vielä että sukellusennätys tapahtui suolavedessä!

Puhelin kestää "sukeltamisen" lisäksi myös hyvin kolhuja ja naarmuja. Se ei hätkähdä vaikka se jäisi mönkijän ja klapikuorman alle toistamisen. Kokeiltu on.

Puhelimessa on jonkunlainen nettiyhteys  jolla pääsee jotenkuten selailemaan nettiä jos kärsivällisyys riittää. Lisäksi on GPS- Googelmaps toiminto joka toimii, mutta sekin vaatii omistajalta kärsivällisyyttä. Kamera ja video löytyy, mutta itse en käytä niitä juuri lainkaan. Kun kerran löytyy paremia työkaluja sitä tarkoitusta varten.

Jos tarvitsee pomminkestävän kännykän ja jonka akku pitää kestää pitkään, niin tällaisen saa kaupasta alle 80€.

Mares Abyss 22

Kun keskustelupalstoilla väitellään siitä että mitkä regulaattorit ovat ne luotettavimmat, niin nähdään kärjessä yleensä nimiä kuten Apex, Aqualung, Poseidon jne. Harvoin näkee että Abyssin omistajat olisivat puolustamassa omia reguja. Tämä antaa minusta hiukan väärän kuvan Mareksen "lippulaivasta". 

Abyss 22 on kautta aikojen voittanut paljon testejä. Testit on suoritettu todellisissa ääriolosuhteissa  missä painopiste on ollut toimivuudessa.

Itselläni on ollut käytössä kahdet Abyssit jo toistakymmentä vuotta. Edellisten merkkien kanssa sain kokea miten, ja milloin regulaattoreita saa puhaltamaan. Abyssien kanssa tätä ongelmaa ei ole ollut, vaikka olen sukeltanut niillä jopa alle nolla asteisessa vedessä! 

 Toinen regusetti oli koulutuskäytössä ennen kuin ostin niitä varareguiksi. Pääkäytössä oleva setti on varustettu ns. Icekit.illä. Icekit toimii siten, että tila missä paineenalentajan jousi toimii, suljetaan kumitulpalla, ja kammio täytetään silikoniöljyllä. Nyt kammioon ei pääse epäpuhtauksia, eikä jousen ympärille pääse muodostumaan jäätä silloin kun toimitaan erittäin kylmissä olosuhteissa. 

Vaikka regulaattorit ovat vanhoja, on niiden varaosasaatavuus ollut hyvä. Itse huollatan niitä kerran vuodessa, jolloin kaikki huolto-osat vaihdetaan. Abyssin yksi etu on siinä, että huolto-osat ja työ ovat sen verran edullisia että huoltoa ei kannata jättää tekemättä vain hinnan takia.

Sen pitää kuitenkin huomauttaa että tehdassäädöt eivät välttämättä ole ne parhaimmat suomen kylmissä vesissä. Itse suosin sitä että välipaine lasketaan suositusrajojen alakanttiin. Myös annostajan ja varaannostajan säädöt kannattaa ruuvata hiukan tiukemmalla kun mitä ohjekirjassa sanotaan.

Itse uskallan kyllä käsi sydämmellä suositella Abyssejä. Tekniikka on vanha mutta toimivaksi todettu. Ja lastentaudeista on päästy eroon jo aikoja sitten. Abysseista on tietysti kasattu myös kaiken maailman de luxe malleja. Nämä lisukkeet edistänevät kuitenkin enemmän kaupallisia tarkoitusperiä kuin käyttövarmuutta. Perus 22.nen on kuitenkin se työhevonen johon minä olen tottunut luottamaan.


 Dropdown "tarkistuskamera"

Silloin tällöin on jokin  syy päästä vilkaisemaan pinnan alle, mutta aina ei viitsisi laittaa sukelluskamppeet niskaan.  Siksi päätin kokeilla että pystyisinkö rakentamaan yksinkertaisen ja edullisen "uppo-videokamera". Sana ROV.n käyttö olisi ehkä tässä yhteydessä vielä hiukan ylimitoitettu.


Projektille myötämielisten tuttavieni kautta sain tarvittavat komponentit. Kiitokset Erikoissuojaus Oy sekä One-Pro Oy Ab.

Monitorina toimii pieni 12 v väri digi-tv. Kamera on kasattu 12 v videokamerasta mallia "laajakulma-ovisilmä". Tämä on upotettu muoviputkeen, ja tiivistetty takaapäin epoxilla. Runkona toimii palotikkaiden T-liittin ja eväänä alumiini palanen. Kaapelina on "tavallista" valvontakameranjohtoa. Sähköä saadaan esim. suoraan 12v tupakansytyttimestä, tai akusta.

Kamera on testattu 35m syvyyteen asti. Ilman valoa kameralla näkee kevätkirkkaassa merivedessä kohtuullisesti vielä n. 25m syvyydessä. 

Alhalla eräs esimerkki siiten miten "uppovideolla" on päästy tarkistamaan viistokaiuttamalla paikallistettua outoa esinettä.  Viistokaikukuvassa näkyy valkoinen neliö, aikaisempien mittauksien perustella niin esineen arvioitu koko on noin 5 m pitkä. Kuvamonitorissa selvisi että neliö on putkikehikko. Sen käyttötarkoitus tai miksi se makaa merenpohjassa 7metrin syvyydessä on edelleen arvoitus. Hyvä harjoituskohde kuitenkin. Laite HB 798cxi HD-anturilla.  

Sukellustikkaat

Vuosia sitten tuli kiirre saada aikaiseksi sukellustikkaita. Saressa kun elettiin oli materialia niukasti, eikä hitsauslaitteita ollut käytössä. Onneksi olin  aikoinaan ottanut talteen pätkän "kaapelihyllyä", joten tästä ne tikkaat sitten lähdettiin tekemään. Tikkaista piti tulla väliaikainen ratkaisu, sitä parempaa odotellessa. Mutta niinhän tässäkin kävi että väliaikaisesta tuli pysyvä. Tikkaat ovat palvelleet hyvin viimeiset kymmenen vuotta. Tikas on tarkoitettu pienen venee kylkeen kiinnitettäväksi, esimerkiksi narulla jota pujoitetaan penkin alle. Toinen käyttökohde on ponttoonilaiturit. Niihin se on helppo kinnittää isolla sakkelilla. Avomerikäyttöön ne eivät oikein sovellu heiluvuudensa takia.

Rakennustarpeet ovat seuraavat. Galvanoitu kaapelihyllyn pätkä. Lattarautaa. Pari jykevää kulmarautaa sekä 10mm kierretanko. Pätkä kyllästettyä lautaa. Ja lopuksi sinnki spraymaali.

Idean voi jalostaa tarpeiden mukaan esim. isomalle paatille sopivaksi.

Make a free website with Yola